download Mastguru Android App

Indian Polity and Constitution

  • 1. Constitution of India was adopted by constituent assembly on ?

    1. 25 October, 1948
    2. 25 October, 1949
    3. 26 November, 1948
    4. 26 November, 1949
    Answer And Explanation

    Answer: Option D

    Explanation:

    Note: Question is not about from when it came into effect.

  • 2. Constitution of India came into effect from ?

    1. 15 January, 1950
    2. 26 January, 1950
    3. 15 August, 1950
    4. 15 January, 1950
    Answer And Explanation

    Answer: Option B

    Explanation:

  • 3. Setting a supreme court was Calcutta is a part of ?

    1. Regulating Act of 1773
    2. Pitts India Act of 1784
    3. Charter Act of 1793
    4. Charter Act of 1893
    Answer And Explanation

    Answer: Option A

    Explanation:

    "Regulating Act of 1773" :
    Governance of East India Company was put under British parliamentary control.
    Setting a supreme court in Calcutta.
    The Governor of Bengal was nominated as Governor General for Calcutta, Bombay and Madras.


  • 4. Which Act is associated with "Courts can interpret the rules and regulations." ?

    1. Regulating Act of 1773
    2. Pitts India Act of 1784
    3. Charter Act of 1793
    4. Charter Act of 1893
    Answer And Explanation

    Answer: Option C

    Explanation:

  • 5. The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act ?

    1. Pitts India Act of 1784
    2. Charter Act of 1813
    3. Charter Act of 1833
    4. Charter Act of 1853
    Answer And Explanation

    Answer: Option B

    Explanation:

  • 6. A separate Governor for Bengal to be appointed under the act ?

    1. Pitts India Act of 1784
    2. Charter Act of 1793
    3. Charter Act of 1733
    4. Charter Act of 1753
    Answer And Explanation

    Answer: Option D

    Explanation:

  • 7. The first statute for the governance of India, under the direct rule of the British Government, was the

    1. Government of India Act, 1858
    2. Government of India Act, 1861
    3. Government of India Act, 1892
    4. Government of India Act, 1915
    Answer And Explanation

    Answer: Option A

    Explanation:

Post a comment

  • disqus_q2xCxLmhY5 1 year ago

    Improving your expertise in daily updates and highly burning issues. Preparation for UPSC or any Competitive exam require expertise and knowledge.

    https://www.youtube.com/channe...
    h
    https://www.youtube.com/playli...

  • vijay 1 year ago

    Thanks a lot sir ji

  • govardhan 1 year ago

    i have few question regarding LLB entrance test...which time of question coming in the exam.

  • govardhan 1 year ago

    dfd

  • govardhan 1 year ago

    i have few question regarding LLB interence test.

  • ravneet 1 year ago

    Nagaland formed in 1993 separated form assam

  • Deepthi Jessie 1 year ago

    Plz upload APPSC GROUP 2 material

  • S Kumar 1 year ago

    Please cross check your answer sheet once again. Thanks for your sincere effort

  • S Kumar 1 year ago

    A separate Governor for Bengal to be appointed under the act ?

    Pitts India Act of 1784

    Charter Act of 1793

    Charter Act of 1733

    Charter Act of 1753

  • priyanka 2 years ago

    i want to download a pdf file of the questions , how to do so?

  • MR 007 2 years ago

    Dear sir,
    Currently a total of 448 articles are there not 442..

  • Singh Piyu 2 years ago

    ACQUIRING GOOD KNOWLEDGE FROM YOU.. THANK YOU.

  • Sirbarika Habe Teron 2 years ago

    Check this link
    http://www.job-information.com...

  • RMKV 2 years ago

    can i get a essay type questions in this subject pleaseeee

  • sunny sahota 2 years ago

    sir please also post questions related to different writs

  • archana 2 years ago

    how can we download this questions

  • soumik paul 2 years ago

    The questions are fantastic! Helpful for GK quiz held!
    Hope more questions will be published!

  • Ajay 2 years ago

    Ya really this is very good for our knowledge nd for study

  • kamal tomer 2 years ago

    Really awesome site for preparing for any exam.

  • sumeet 2 years ago

    Biology question is sufficient question for preparation of ssc junior engineer test.

  • subrahbalu 2 years ago

    sooooooooooooogooooooooooooooooooooooooood

    mastguru 2 years ago replied

    thank you Subrahbalu !

    mastguru 2 years ago replied

    thank you Kamal for feedback !

    mastguru 2 years ago replied

    thank you Soumik for your feedback !

  • kathir 3 years ago

    So helpful,thanks team admin

    mastguru 3 years ago replied

    You are welcome Kathir

  • santosh kumar 3 years ago

    good place to preparations...

    mastguru 3 years ago replied

    thank you Santosh !

  • Anil Thakur 3 years ago

    logical reasoning questions are awesome.

    mastguru 3 years ago replied

    thank you Anil !!!

  • Jessina 3 years ago

    very helpful

  • santanu 3 years ago

    So handy

  • Nivrutti Dhodare 3 years ago

    Its quite meaningful and can help for any competitive exams..

  • Prof. Pradeep Bhore 3 years ago

    Very nice questions. very helpful. Students should be aware of this site.- Prof. Pradeep Bhore SCOS, Pune.

    mastguru 3 years ago replied

    Thanks for your kind feedback Prof. Pradeep Bhore Ji !

  • Ris 3 years ago

    :D AwEsOmE.. :P

  • gaurav 3 years ago

    There,are 448 articles divided into 25 parts...

  • Suneel 3 years ago

    I find these questions are realyy helpful for SSC CGL examonation for Policty

  • Jessy (MJ) 3 years ago

    Really helpful.......u guys are amazing ...

    mastguru 3 years ago replied

    Thank you Jassi for your kind feedback..

  • Biswa Ranjan Das 3 years ago

    Good Question ... & Answer ... (y)

  • hardik 4 years ago

    good questions and i have all answer without aby help, now tell me what you think about www.carworld1.com, and suggest me

  • Sangh Priy 4 years ago

    i hv never seen such a wonderful question specially G.S. portion..... Thanku so much admin :-)

  • MUKESH 4 years ago

    One of the best site I ever read , plesse add more questions for IT Officer...Thanks a lot admin

    mastguru 4 years ago replied

    Thank you Mukesh for your your kind feedback..

  • Arjun Thakur 4 years ago

    All of the question answers are explained in Lucent GK.

  • harsha 4 years ago

    Good questions it helped me a looot

  • n 4 years ago

    thnku..:)

  • Karan Grover 4 years ago

    Yes, this site has added more to my knowledge without any doubt.
    You owe respect for helping others. Thanks a lot admin.

    mastguru 4 years ago replied

    Thank you Karan for your feedback.

  • nazir hussain 4 years ago

    so important .....

  • Tripti Mishra 4 years ago

    Questions are very useful

    mastguru 4 years ago replied

    Thank you Tripti for your feedback.

  • rahul 4 years ago

    Really this site is fantastic and I think its best site for preparation of any govt. Exam

    mastguru 4 years ago replied

    Thank you Rahul for your feedback.

  • Ricky Gurmeet 4 years ago

    This is the best site for students preparing for govt exams. I am liking it. I have been following dis site fr a long time now. Cleared IBPS two times, SSC CGL as well. Maximum credit goes to this site as it contains lot of info under one roof. Keep it up Mast Guru.

    mastguru 4 years ago replied

    Thanks a lot Ricky Gurmeet for feedback and dropping by your comment..