# Profit and Loss Questions Answers

• #### 29. A pair of articles was bought for Rs. 37.40 at a discount of 15%. What must be the marked price of each of the articles ?

1. Rs15
2. Rs 20
3. Rs 22
4. Rs 25

Explanation:

As question states that rate was of pair of articles,

So rate of One article = 37.40/2 = Rs. 18.70

Let Marked price = Rs X
then 85% of X = 18.70

=> X = 1870/85 = 22

• #### 30. A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 8% is

1. 18%
2. 20%
3. 22%
4. 24%

Explanation:

Let the cost price = Rs 100
then, Marked price = Rs 135

Required gain = 8%,
So Selling price = Rs 108
Discount = 135 - 108 = 27

Discount% = (27/135)*100 = 20%

• #### 31. Which among following options are true relating to this question :Ram sold a card and makes 20% profit out of it, how much profit he actually earned ?1. Difference between cost price of card and selling price of card is Rs. 40.2. Selling price of card is 120% of cost price of card.

1. Either 1 and 2 are sufficient to answer
2. Either 1 and 2 are not sufficient to answer
3. 1 is sufficient to answer alone, 2 is not sufficient to answer
4. 2 is sufficient to answer alone, 1 is not sufficient to answer